Waar moet je op letten bij de aanschaf van een knuppel?

Bij de aanschaf van een honkbalknuppel, softbalknuppel of beeballknuppel, zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden. De lengte van de knuppel is afhankelijk van de lengte en het gewicht van de speler. De balans is ook van belang: speel je liever met een even balanced of endloaded knuppel? Tot slot zit er ook verschil in materiaal. Speel je met een one-piece construction of kies je toch voor een two-piece construction?

Kies de juiste lengte

Het kiezen van de juiste lengte is afhankelijk van het gewicht en de lengte van de speler. Een speler die met een te lange knuppel speelt, vergroot de kans op een blessure. Daarnaast speelt het niet fijn wanneer je een knuppel hebt die niet past bij jouw lichaam. In de tabel hiernaast kun je bepalen welke lengte bij jouw lichaam past.

De balans van de knuppel

De knuppels die honkbal-expert aanbiedt kunnen verschillen qua balans. Kies je voor even balanced of endloaded?

Even balanced wil zeggen dat het gewicht verdeeld is over de knuppel. Knuppels die even balanced zijn, zijn vaak lichter dan endloaded knuppels en zijn geschikt voor spelers die minder kracht in de armen hebben. Lichtere knuppels zorgen voor controle en een gemakkelijkere swing, waardoor je de bal met een hoge snelheid van de knuppel kan laten vertrekken.

Het gewicht van endloaded knuppels bevindt zich met name aan het eind van de barrel. Het geeft met andere woorden een ‘top heavy’ gevoel. Dit soort knuppels hebben vooral als kenmerk dat ze zwaarder zijn dan gebalanceerde knuppels. Endloaded knuppels zijn geschikt voor de gemiddeld sterkere speler die beschikt over een goede techniek, omdat je tijdens het slaan met een zwaardere knuppel namelijk lastiger de controle kan behouden. Sterkere spelers die spelen met een endloaded knuppel kunnen meer kracht zetten, waardoor de bal een nog grotere afstand kan afleggen.

Hier vind je alle even balanced knuppels
Hier vind je alle endloaded knuppels

Het materiaal van de knuppel

Bij het uitkiezen van een knuppel is het belangrijk om te weten waar de knuppel van gemaakt is. Bij honkbal-expert wordt er onderscheidt gemaakt tussen one-piece construction en two-piece construction. Het kiezen uit een one of two-piece construction is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Een barrel met een one-piece construction is gemaakt van één soort materiaal. Meestal zijn dit soort knuppels gemaakt van aluminium, hout of composiet. Kenmerk van een one-piece construction is dat de flexibiliteit minimaal is, waardoor je geen energie verliest tijdens het slaan van de bal. Met andere woorden: met een one-piece construction creëer je veel power in je slag.

Een barrel met een two-piece construction is gemaakt van meerdere soorten materialen. Bij een two-piece construction is het materiaal van de handle en barrel met elkaar verbonden. Er zijn verschillende soorten knuppels.

  • Hybrid: een handle gemaakt van composiet en een barrel van aluminium.
  • Two-piece composite: een handle en barrel gemaakt van een composiet.

Een two-piece construction heeft als kenmerk dat je een snellere swingsnelheid kan creëren. Dit komt door een zogenaamd ‘whipeffect’. Dankzij dit effect sla je de bal gemakkelijker verder weg.