Meer weten over handschoenen

Bij de aanschaf van handschoenen zijn een aantal zaken van belang. Heb je een linker- of rechterhandschoen nodig? Verder is de maat ook van belang. Maar hoe bepaal je de maat van een honkbalhandschoen bijvoorbeeld? De honkbal-expert geeft antwoord op al dit soort vragen, zodat je de handschoen vindt die bij jou past!

Een handschoen voor de linker- of rechterhand?

Bij het aanschaffen van een honk-, soft- of beeballhandschoen is het allereerst wat je moet afvragen: wat voor handschoen heb ik nodig? Heb ik een linker- of rechterhandschoen nodig? Spelers die met rechts werpen, moeten een linkerhandschoen aanschaffen. Ben je een linkshandige werper, koop dan een rechterhandschoen.

Bekijk hier alle linkerhandschoenen
Bekijk hier alle rechterhandschoenen

Welke maat heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je tijdens het spelen beschikt over een handschoen die goed om je hand is bevestigd. Een te grote handschoen kan van de hand afvallen, waardoor je een ernstige blessure kan oplopen. Koop daarom meteen de goede maat en voorkom blessures. De tabel hiernaast geeft de algemene maatvoering van de handschoenen aan. De maat van de handschoen is afhankelijk van je positie en leeftijd.

Handschoenen per positie

Handschoenen kunnen speciaal gemaakt zijn voor bepaalde posities. Zo heb je handschoenen voor alle posities, de catcher en in- en outfield.

Infield handschoenen
Handschoenen voor de infield-positie hebben een ondiepe pocket en zijn vaak licht van gewicht. Infielders moeten namelijk tempo maken en doordat de pocket ondiep is, kunnen zij de bal snel uit de handschoen halen. Voor de leeftijdscategorie 7 tot 12 jaar oud wordt een 10.25” - 11.5” handschoen aangeraden. Voor spelers ouder dan 12 jaar zijn handschoenen tussen de 11.25” en 12” geschikt.

Outfield handschoenen
Outfielders geven de voorkeur aan een diepere pocket, zodat ze (moeilijke) honk- en softballen beter kunnen vangen. Het web is vaak gesloten, omdat dit extra ondersteuning geeft tijdens het spelen. Voor de leeftijdscategorie 7 tot 12 jaar wordt een 11.5” - 12.25” handschoen aangeraden. Voor spelers ouder dan 12 jaar wordt aangeraden om een 12” - 12.75” handschoen aan te schaffen.

Handschoenen voor alle posities
Honkbal-expert heeft een ruim assortiment aan handschoenen die geschikt zijn voor alle posities. Spelers tussen de 7 en 12 jaar wordt aangeraden om een handschoen uit te kiezen tussen de 10.25” en 11.25”. Spelers ouder dan 12 jaar wordt aangeraden om een handschoen te kopen tussen de 11.25” en 13”.

Handschoenen voor de catcher
Voor catchers is het verplicht om een speciale catcher-handschoen te dragen. Indien je op zoek bent naar een catcher-handschoen, dan is het aan te raden om naar de eigenschappen van de handschoen te kijken. Zo beschikt een catcher-handschoen over een diepere pocket en wordt de maat op een andere manier bepaald vergeleken met handschoenen voor in- en outfielders.

Lees hier meer over catcher-handschoenen